Kirjoittajana Teresa Martikkala, Valmentaja / Personal Trainer (Jyväskylä), klassisen voimanoston suomenmestari ja PM-hopeamitalisti (2017).

 

Miksi voimaharjoittelu kannattaa?

Kerron sinulle tässä artikkelissa kuusi hyvää syytä, miksi voimaharjoittelun tulisi kuulua sinunkin viikko-ohjelmaasi. Kun tiedät, miksi voimaharjoittelu on tärkeää ja mitä voit sen avulla saavuttaa, sinun ei tarvitse enää etsiä motivaatiota harjoittelun aloittamiseen tai treenimotivaation ylläpitämiseen.

Kuulostaa hyvältä, eikö totta?

Motivaation säilyttämisen kannalta on tärkeää, että selvität – mitä juuri sinä haluat harjoittelulla saavuttaa? Älä treenaa tietyllä tavalla vain sen takia, että ”niin kaikki muutkin tekevät”. Mieti – mikä on juuri sinun tavoitteesi?

Jos tavoitteenasi on esimerkiksi polttaa rasvaa, tukee voimaharjoittelu hyvin tavoitettasi. Pelkällä aerobisella harjoittelulla kulutat kyllä hyvin energiaa, mutta tuhoat helposti myös kallisarvoista lihasmassaasi. Lihasmassan avulla taas ylläpidät tehokasta aineenvaihduntaa sekä nostat lepoenergiankulutustasi, mikä omalta osaltaan helpottaa painonpudotusta sekä painonhallintaa.

Voimaharjoittelun avulla voit kuitenkin saavuttaa paljon muutakin, kuin kiinteämmän kropan. Lue alta lisää!

6 Hyvää syytä lisätä voimaharjoittelua viikko-ohjelmaan

1.      Parempi jaksaminen arjessa

 

Valmennuksessani on ollut useita kymmeniä täysin nollasta aloittelevia liikunnan harrastajia. Järjestään jokainen heistä on kehunut jälkikäteen, kuinka paljon energiaa harjoittelun aloittaminen on tuonut heidän elämäänsä – niin töihin kuin vapaa-ajallekin. Ja lisääntynyt energia todella paistaa heistä myös ulospäin.

Moni kuvailee lähtötilanteessa olevansa jatkuvasti väsynyt. Päivät kuluvat työpäivän jälkeen sohvalla maatessa, kun ei vain saa mitään muutakaan aikaiseksi. Ei mene kuitenkaan montaakaan viikkoa valmennuksen aloituksesta, kun kuulen ensimmäiset fiilistelyt vireystason noususta harjoittelun aloittamisen myötä.

Lisääntyneen energian lisäksi liikkuminen arjessa helpottuu voimaharjoittelun myötä. Jaksat kantaa kevyesti kauppakassit ja muuttolaatikot, nostat turvallisesti raskaatkin esineet lattialta eikä portaiden nouseminen hapota enää jalkojasi samalla tavalla, kuin aikaisemmin.

Arki ei tunnu enää niin raskaalta puurtamiselta. Saat lisää energiaa tehdä myös itsellesi tärkeitä asioita.

 

2.      Voimaharjoittelu on tehokas tapa polttaa rasvaa ja parantaa kehonkoostumusta

 

Raskas voimaharjoittelu on yksi parhaista keinoista vaikuttaa positiivisesti kehonkoostumukseen. Jos tavoitteenasi on rasvanpoltto, tukee voimaharjoittelu loistavasti tulosten saamista.

Voimaharjoittelu kuluttaa jo itse treenin aikana hyvin energiaa, mutta lisääntynyt energiankulutus ei rajoitu ainoastaan treenin ajalle. Lepoaineenvaihdunta on koholla kovan voimaharjoituksen jälkeen jopa usean vuorokauden ajan. Voimaharjoittelu siis helpottaa rasvanpolttoa, mutta auttaa myös säilyttämään lihasmassaa (joka osaltaan tehostaa energiankulutusta) painonpudotuksen aikana.

Naisten keskuudessa pyörii edelleen harhaluuloja siitä, että voimaharjoittelun myötä lihasta tarttuu yhtäkkiä liikaa ja kropasta tulee ”miehekäs”. Heti ensimmäisessä valmennustapaamisessa korostetaan, että ”halutaan vain kiinteytyä”, eikä kasvattaa isoja lihaksia.

Voin kuitenkin luvata sinulle, että sinä et tule muuttumaan kehonrakentajaksi yhdessä yössä. Etkä vielä monen kuukauden päästäkään. Voit huoletta aloittaa raskaan voimaharjoittelun ilman pelkoa ”liiallisesta lihasmassasta”.

Voimaharjoittelun avulla tulet saavuttamaan juuri sen kaipaamasi kiinteämmän kropan paljon varmemmin, kuin pelkästään lenkkitossuja ulkoiluttamalla tai ryhmäliikunnassa ravaamalla. Muistathan kuitenkin syödä riittävästi, jos haluat harjoitella kovaa (vaikka tavoitteenasi olisikin kiinteytyminen). Liian pienillä kaloreilla junnaat vain paikoillasi – niin treenituloksissa kuin myös kehonkoostumuksesi kanssa.

Kun itse aloitin raskaan voimaharjoittelun (ja kun aloin syömään riittävästi) alkoi kroppanikin muokkautua ihan eri tavalla, kuin aiemmin. Vaikka painoni on pysynyt samoissa lukemissa viimeisen parin vuoden ajan, on kropassani huomattavasti enemmän lihasta sekä vähemmän rasvakudosta kuin muutama vuosi sitten. Kehonkoostumusmittauksen mukaan rasvaprosenttini oli viime viikolla noin 16%, vaikka aikaisemmin se on pyörinyt aina reilussa 20 prosentissa.

Tuntui aika hurjalta, sillä vaakalukemassa ei ole mitään eroavaisuutta parin vuoden takaiseen. Voit halutessasi lukea tarinani ”Mitä tapahtui, kun lopetin laihduttamisen?” linkin takaa.

 

3.      Loukkaantumisten ja rasitusvammojen riski pienenee

 

Kestävyysharjoittelu on hyvästä, mutta yksistään tehtynä se voi olla elimistölle hyvin kuluttavaa. Suuri määrä aerobista harjoittelua (esimerkiksi juoksua) on elimistölle raskasta ja rasitusvammojen riski kasvaa ilman säännöllistä voimaharjoittelua.

Voimaharjoittelun avulla pystytään vahvistamaan kroppaa ja vahva kroppa kestää paremmin myös muuta kuormitusta. Lihasten vahvistumisen lisäksi voimaharjoittelu vahvistaa kropan muita kudoksia ja siten ennaltaehkäisee erilaisten vammojen ja rasitustilojen syntymistä.

Määrällisesti voimaharjoittelua ei tarvitse tehdä paljoa kestävyysharjoittelua tukemaan. Jo 1-2 kertaa viikossa edesauttaa kropan pysymistä ehjänä. Kukapa ei haluaisi pitää kroppaansa treenikunnossa tulevaisuudessakin?

 

4.      Lisääntynyt lihasmassa tehostaa aineenvaihduntaa – saat syödä enemmän lihomatta

 

Mitä enemmän sinulla on lihasmassaa, sen enemmän energiaa kulutat sohvalla maatessasi. Tehokas aineenvaihdunta helpottaa myös huomattavasti painonhallintaa sekä painon pudottamista.

Käytännössä mitä enemmän lihasta omistat, sen enemmän saat syödä – ilman pelkoa lihomisesta. Tämän olen huomannut itse hyvin selvästi. Ennen tuntui, että herkut tarttuivat helpommin vyötärölle, mutta nykyään (lihaksikkaampana) koen asian olevan toisin.

Toki suhtaudun syömiseen muutenkin järkevämmin kuin aikaisemmin, mutta tiedän myös lisääntyneen lihasmassan auttavan siistin kehonkoostumuksen ylläpitämisessä – vaikka välillä söisinkin rennommin ja herkuttelisin enemmän.

 

5.      Selkä-, niska- ja hartiaseudun kiputilojen lievittäminen

 

Onko selkäsi kipeä? Tai niska-hartiaseutu jumissa? Sattuuko polviin? Kaikki edellä mainitut vaivat voivat johtua passiivisesta elämäntyylistä tai vääränlaisesta tavasta liikkua arjessa. Ja kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa hurjan paljon voimaharjoittelun avulla.

Alaselkä- ja polvikivut voivat johtua monesta asiasta. Yksi suuri aiheuttaja on liikekontrollin puute – liikutaan keholle epäedullisella tavalla arjessa. Raskaiden kuormien nostaminen pyöreällä selällä tai kyykistyminen polvien pettäessä sisäänpäin nakertavat kroppaa pikkuhiljaa. Ennen kuin huomatkaan, kärsit erinäisistä kiputiloista kropassasi, puhumattakaan huonon ryhdin aiheuttamista niska- ja hartiaseudun vaivoista.

Voimaharjoittelun avulla opit liikkumaan – kyykistymään, nostamaan, työntämään ja vetämään – oikealla tavalla myös arjessasi. Sen lisäksi voimaharjoittelu parantaa ryhtiä ja kehonhallintaa, jonka vuoksi se lievittää niska- ja hartiaseudun kipuja ja jumeja. Mahtavinta on kuulla kuinka voimaharjoittelun avulla olemme päässeet asiakkaitteni kanssa esimerkiksi säännöllisestä särkylääkkeiden käytöstä eroon.

 

 

6.      Toimintakyvyn parantuminen ja ylläpito ikääntyessä

 

Ikääntyminen tuo väistämättä mukanaan muutoksia muun muassa kehonkoostumukseen. Lihasmassan määrä alkaa pienentyä ja sen myötä toimintakyky heikkenee pikkuhiljaa. Voimaharjoittelun avulla voidaan ennaltaehkäistä ja hidastaa ikääntymisen tuomia muutoksia kehossa ja auttaa toimintakyvyn säilyttämisessä vanhemmallakin iällä.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sen paremmassa kunnossa olet vanhemmalla iällä. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa.

Tässä on vain muutamia syitä, joiden vuoksi voimaharjoittelu kannattaa. Kun opettelet heti alussa tekemään liikkeet oikein, tulet saamaan paljon nopeammin ja varmemmin haluamiasi tuloksia ja varmistat, että harjoittelu on turvallista. Näin pidät kroppasi kunnossa ja pysyt toimintakykyisenä ja vahvana vielä monien vuosien päästäkin. Voimalalla pääset opettelemaan oikeaoppiset tekniikat tehokkaille moninivelliikkeille Crosstraining aloituskurssilla. Lisää tietoa kurssista täältä.

 

Kiinnostuitko voimaharjoittelusta, mutta et tiedä mistä aloittaa?

 

Sinulla on nyt loistava tilaisuus ottaa voimaharjoittelu haltuun edullisesti yhdessä alan ammattilaisten kanssa. Vaajakosken Voimala järjestää jälleen huippusuositun Crosstraining Aloituskurssin, jossa harjoitellaan voimaharjoittelun ydinliikkeiden, raskaiden moninivelliikkeiden tekniikat kuntoon.

Kurssiin kuuluu yhteensä 5,5 tuntia tekniikkaharjoittelua ja tänä aikana otat haltuun niin eri kyykkyvariaatiot (takakyykky, etukyykky, valakyykky), maastavedon variaatiot (perinteinen maastaveto, sumomaastaveto, suorin jaloin maastaveto) sekä penkkipunnerruksen, rinnalle vedon ja tempauksen.

Kurssin hinta on 119€ ja kurssin jälkeen olet tervetullut myös Voimalan tehokkaille, nousujohteisille ja hauskoille Crosstraining -tunneille! Jos et ole Voimalan jäsen, voit silti käydä hakemassa tekniikkavinkit haltuun kurssilta omaa harjoitteluasi tukemaan.

Nyt jos koskaan kannattaa lähteä mukaan treenaamaan tekniikat kuntoon huippu porukassa!

 

”Käyn paljon ryhmäliikuntatunneilla, joissa treenataan lihaskuntoa. Hyödynkö minä Crosstraining kurssista?”

 

KYLLÄ, ehdottomasti hyödyt. Itse asiassa juuri sinun kannattaisi tulla mukaan kurssille. Sinulla ei kuitenkaan tarvitse olla ryhmäliikuntataustaa kurssille osallistuaksesi.

Monet jumppaavat ryhmäliikuntatunneilla vuodesta toiseen, eikä siinä mitään – tärkeintä on aina tehdä sitä, mistä nauttii. <3 Voin kuitenkin luvata sinulle, että tulet saamaan kurssista paljon hyötyä myös ryhmäliikuntatunteja ajatellen.

Monilla ryhmäliikuntatunneilla tehdään kuitenkin kyykkyjä ja osalla tunneista myös maastavetoja. Kun sinulla on tekniikat hallussa, treenaat turvallisesti ja tehokkaasti myös ryhmäliikuntatunneilla. Ryhmäliikunnassa ohjaajalla ei ole resursseja antaa paljoakaan yksilöllistä palautetta tekniikoista. Siksi on tärkeää, että pidät itse huolen tekniikoiden puhtaudesta.

Moni Crosstraining Aloituskurssin käyneistä onkin kehunut jälkikäteen tulosten parantuneen myös ryhmäliikunnan puolella. Kyykyt ovat alkaneet mennä myös pakaroille pelkkien etureisien sijaan ja itsevarmuuden lisääntyessä (tekniikoiden osaamisen myötä) treenipainot ovat kasvaneet eri liikkeissä.

Mikä muu toisi enemmän motivaatiota harjoitteluun, kuin oman kehityksen huomaaminen?

 

Voimaharjoittelun avulla voit siis muokata helposti kehonkoostumustasi, saavuttaa kiinteämmän kropan, tehostaa aineenvaihduntaasi, lievittää niska- ja hartiaseudun sekä alaselän kiputiloja, parantaa ryhtiäsi, kehonhallintaasi, kestävyyttäsi, hapenottokykyäsi, voimatasojasi, koordinaatiotasi ja yleistä toimintakykyäsi, pienennät loukkaantumisten ja rasitusvammojen riskiä sekä parannat jaksamistasi arjessa. Näin muutamia hyviä juttuja mainitakseni.

Voimaharjoittelu on tuonut paljon hyvää minun elämääni. Toivon, että tämä kirjoitus motivoi myös sinua voimaharjoittelun pariin. Olkoon voima kanssasi!

 

Inspiroivin terveisin,

Teresa

 

Lisää inspiraatiota harjoitteluun, terveellisiin elämäntapoihin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveyttä ja harjoittelua tukevaan ravintoon löydät osoitteesta www.teresamartikkala.com

Teresa Martikkala

Teresa Martikkala

Valmentaja / Personal Trainer (Jyväskylä

Klassisen voimanoston suomenmestari ja PM-hopeamitalisti (2017).