Sain joulupukilta Voimalan lahjakortin CrossTraining aloitus-workshopiin, joka järjestettiin la 20. – su 21.1. ja ke 24.1.

Kurssin ensimmäisenä päivänä ryhmää ohjasi Nina ja opittavat pääliikkeet olivat taka-, etu- ja valakyykky, maastaveto (mave), suorinjaloin maastaveto (SJMV) ja sumokyykky. Nina kiersi jokaisen luona ja antoi neuvoja, kun huomasi parannettavaa tekniikassa. Omalla kohdallani minun tuli kiinnittää huomiota polvien asentoon. Lisäksi kantapäiden alle jouduin laittamaan pienen korokkeen, sillä ne nousivat n. 1cm verran lattiasta tangolla kyykätessä. Etukyykkyä harjoitellessa huomasin käsieni liikeradan sangen kehnoksi. Kismittihän se, mutta asia korjaantuu, kun harjoittaa liikkuvuutta. Myöskään hierojalla käyminen ei olisi pahitteeksi.

Seuraava päivänä Milla otti ohjat käsiinsä ja alkoi rinnalleveto (rive), ylöstyöntö tangolla ja penkkipunnerrus harjoitukset. Kahvakuulalla harjoiteltiin tekemään tempaus ja turkkilainen ylösnousu. ­Milla antoi hyviä neuvoja tekniikan suhteen ja nyt osaan kiinnittää huomiota vasemman takajalan ulkokiertoon.

Teresa pisti kurssin nippuun ohjaamalla kertaustunnin harjoitelluista liikkeistä, jossa testattiin myös kolmen toiston maksimit (3RM). Maksimeja käytetään hyödyksi myöhemmin treenatessa. Harjoitteluparinani ollut henkilö tuplasi enkkansa penkkipunnerruksessa, kun tekniikka oli parempi. Aika huikeeta!

CT ws-tunnit alkoivat kropan herättelyllä ja alkulämmittelyllä ennen tosi toimia. Harjoitukset tehtiin pareittain. Parin tehtävänä oli toimia toistojen laskijana ja varmistajana. Tsemppaaminenkaan ei ollut kiellettyä.

Tunnin ohjaaja kiersi ja katsoi jokaisen liikkeitä ja tekniikoita. Ohjaaja neuvoo ja korjaa hiomalla tekniikkaa yhdessä treenaajan kanssa. Itsekin opin, että viilaamista on ja osaan kiinnittää niihin jatkossa huomiota.

Aika kului tunneilla kuin siivillä! Tunnelma oli aina rento ja hauska, muttei laadukkaasta tekemisestä / ohjaamisesta tingitty. Alkujännitys vaihtui innostuneisuuteen ja vilpittömään iloon ohjaajan kannustaessa suorituksen tekemiseen. Pystyi luottamaan siihen, että kukin ohjaaja todellakin tietää, mitä he ovat opettamassa ja heiltä uskalsi kysyä, jos ei itse ollut ihan varma, mitä oli tekemässä.

Suosittelen CrossTraining ALOITUS Workshopin suorittamista, vaikkei ikimaailmassa aikoisikaan CT-tunneilla käydä. Esimerkiksi kyykyt eri variaatioineen ovat peruskauraa lähes jokaisella jumppatunnilla. Ei pidä kovia painoja liikutella, jos tekniikka ei ole kohdallaan. Ryhmäliikuntatunneilla ohjaaja neuvoo ja näyttää kunkin liikkeen, kiertää toistojen aikana katsomassa tekemistä ja saattaa hieman korjatakin ohjaamisensa lomassa. Hänen päätehtävänsä on kuitenkin sen kyseisen tunnin ohjaaminen ja silloin ei aikaa käytetä perusteelliseen henkilökohtaiseen ohjaamiseen. Siitä syystä CT ALOITUS Workshop on erittäin tärkeää, jotta tekeminen on turvallista. Se on kaikkien etu!!

Kurssin suoritettuani olen käynyt jo muutamalla CT-tunnilla. Ensimmäiselle mave-tunnille osallistuessani minulla ei ollut mitään käsitystä, miten homma etenee, vaikka tuntikuvauksen olinkin lukenut. Tunti alkoi alkulämmittelyllä, jonka jälkeen siirryttiin tekemään pääliikettä. Pääliikkeen laskennallisesta maksimista lasketaan työsarjaprosentit, joiden mukaan painoja sitten säädetään. Pääliikettä tehtiin ensin lämmitellen kevyemmällä kuormalla ja pitkillä sarjoilla. Sen jälkeen oli ns. työsarja 5x10, jossa kuorma oli kaikilla 40%-50%-60% maksimista tuolla viikolla. Seuraavalla viikolla Voimalan työsarjaprosentti oli 65%-70% (raskas viikko), jolloin pääsin sekä kyykky- että mave-treeneihin. Sittemmin seuraava viikko oli kiertäen kevyt (40%-45%) ja minä penkkasin. Jokaisella CT-tunnilla tehdään apuliikkeitä kiertoharjoittelu- tai liikepari tyyppisesti pääliikettä tukien, esimerkiksi boxihyppely, tangolla roikkuminen, lankku, kulmasoutu, punnerruksia, vatsalihasliikkeitä.

Olen ollut todella täpinöissäni CrossTrainingin voimaharjoittelusta! Kun tekniikka on hioutunut, olen yllättänyt itseni tekemällä parempaa tulosta kuin koskaan aiemmin. Sarjojen välissä pidettävä palautumisaika takaa sen, että seuraavat toistot jaksaa tehdä. Jokainen liike tehdään rauhassa ja huolellisesti keskittyen. Jos tekisin tätä itsenäisesti salilla, tuskin malttaisin pitää edes optimaalisia palautumisaikoja. Aina on hirveä kiire tekemään. Tunti takaa ennen kaikkea myös sen, että tekeminen on turvallista ja kehittyminen noususuuntaista.

Käykää CrossTraining ALOITUS workshop ja nauttikaa säkenöivästä Voima(la)sta. Rakastutte siihen!

-Tytti-